Alles over Collageen

Wat is Collageen?

Alles over Collageen

Collageen is een belangrijk lijmvormend eiwit in ons lichaam. Het zorgt voor stevigheid. Onze gewrichten, botten, spieren en bloedvaten maar ook huid, haren en nagels bestaan uit collageen. Collageen zorgt daarnaast voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Collageenvezels in de huid beïnvloeden de huidstructuur en stevigheid van binnenuit. Collageen speelt daarmee een belangrijke rol in ons hele lichaam.
Dagelijks maakt ons lichaam Collageen aan en dagelijks breekt het lichaam ook collageen af. Tot ons 27ste is dit behoorlijk in balans maar daarna kan het lichaam collageen steeds minder goed aanmaken, waardoor het verschil tussen aanmaak en afbraak steeds groter wordt. Vanaf ons 50e jaar maakt ons lichaam bijna helemaal geen collageen meer zelf aan! Dit resulteert in o.a. rimpels en cellulitis. Collageen afname zorgt daarnaast voor spieren en gewrichten die minder soepel worden. Zo wordt het lichaam stijver en kun je minder soepel bewegen.

De afname in de aanmaak van Collageen komt door een veranderende hormoonspiegel. Wanneer een vrouw in de overgang komt en haar oestrogeenproductie drastisch verminderd verdwijnt de collageenproductie bijna geheel.

 

Leuk onderzoek: Verschil bij mannen en vrouwen?


Europese onderzoekers gingen na hoe en wanneer de eerste verouderingsverschijnselen van het aangezicht bij volwassenen optraden. Ze onderzochten 3D-scans van 88 menselijke aangezichten die tussen 26 en 90 jaar oud waren. Aan de hand van 585 meetpunten stelden ze gemiddelde verouderingsmodellen op van het aangezicht. Tot de leeftijd van 50 jaar waren er geen verschillen in verouderingssnelheid tussen mannen en vrouwen. Nadien verouderden de vrouwen sneller dan de mannen, vooral na de menopauze.

Bij mannen verloopt de verouderingssnelheid vrij constant tot de leeftijd van 63 jaar, om nadien snel te verhogen. Bij vrouwen start deze versnelde verouderingsfase reeds op 52 jaar.

Volgens de onderzoekers betekent een daling van vrouwelijke hormonen na de menopauze eveneens een daling van het gehalte aan huidcollageen, een eiwit dat zorgt voor de elasticiteit van de huid.

Bron
(1) Windhager S, Mitteroecker P, Rupić I, Lauc T, Polašek O, Schaefer K. Facial aging trajectories: A common shape pattern in male and female faces is disrupted after menopause. Am J Phys Anthropol. 2019 Jun 12.

Hoe gaan we met ons collageen om? 

DE DONTS

  • Door teveel blootstelling aan de zon ontstaat UV-schade in de huid. Hierdoor veranderd o.a. de structuur van het collageen, het kan de collageenvezels beschadigen of zelfs stukmaken en de cellen die het collageen aanmaken lopen DNA schade op waardoor de productie om nieuw collageen aan te maken onder druk komt te staan.
  • Het eten van suiker doet de collageeneiwitten samenklonteren waardoor de elasticiteit van het collageen verminderd en een minder egale huid ontstaat.
  • Roken beschadigd het collageen en elastine. Daarnaast geeft roken aan schade aan je cellen door vrije radicalen. Roken breekt ook nog eens vitamine C af. Vitamine C is essentieel in de ontwikkeling van collageen. Roken geeft ALTIJD een slappe, vale huid met rimpels.
  • Luchtvervuiling, stress, vitamine tekorten en ongezonde voeding werken tevens nadelig op ons collageen

 

De DO’S

  • Vitamine C versterkt de werking van collageen in het lichaam. Eet dagelijks dus minimaal 2 stuks fruit, 200 gram rauwkost EN 200 gram groente. Het liefst uit alle kleuren van de regenboog.
  • Eet collageenrijke voeding zoals kip, rundvlees, eieren EN neem dagelijks een extra collageen supplement.
  • beweeg voldoende, dit geeft een goede zuurstoftoevoer naar al je cellen.
  • Vermijd suikers, beperk cafeïne en zon met mate. Hierin geld: beter regelmatig matig zonnen dan onregelmatig heel veel zon.

 

HOE NU VERDER?

We zijn anno 2022 altijd op zoek naar mogelijkheden die we kunnen inzetten omdat bovenstaande niet altijd haalbaar is en we het liefst wel een optimaal resultaat willen. We kunnen de natuur uiteraard een handje helpen.

Stap 1 De basis voor een mooie jonge huid wordt gelegd in je dagelijkse verzorgingsritueel. Goede huidverzorging van de buitenkant is net zo belangrijk als de binnenkant. Je huid heeft een beschermmechanisme en deze ondersteun je vooral van de buitenkant!!!

Stap 2 Neem dagelijks een  Collageen supplement in!!! Dit zou standaard op je menu moeten staan en het liefst al vanaf je 30e. Ik werk naar volle tevredenheid met het Pro-Aging Collageen van Dermaximó. Dit type 1 collageen poeder is 100% natuurlijk, verrijkt met vitamine C en glucosamine, vrij van conserveringsmiddelen en toevoegingen en heeft een hoge opneembaarheid. Hoe ik dit weet? Samen met Suzanne te Riele van Lifewell hebben wij meerdere collageen testen uitgevoerd d.m.v. bioresonantiemetingen. Na 3 maanden gebruik van het Collageen poeder is al een significante verbetering zichtbaar en voelbaar.

Dit Collageen wordt direct opgenomen in je lichaam en heeft een gunstige invloed op de stevigheid van je huid, spieren en bloedvaten. Je zal snappen dat de verdeling door je hele lichaam gaat waardoor consequent gebruik noodzakelijk is om het resultaat te bereiken. De regel voorkomen is beter dan genezen gaat ook hier op.

Stap 3 Onderga 1x per 5 weken een bindweefselmassage. Tijdens een bindweefselmassage wordt er een mechanische prikkel aan de fibroblast gegeven. De fibroblast is verantwoordelijk voor de collageen aanmaak.

START YOUNG, STAY YOUNG!!

 

 

 

De basis voor een mooie jonge huid wordt gelegd in je dagelijkse verzorgingsritueel.

Volgende artikel

Laat een reactie achter

Opgelet, opmerkingen moeten worden goedgekeurd alvorens zij worden gepubliceerd