If you don't use it, you lose it!

If you don't use it, you lose it!

"If you don’t use it, you lose it" 

 

Dit is één van de belangrijkste slogans die mijn klanten dagelijks horen. Hoe zit dat nu eigenlijk? 

 

Collageen is een belangrijk structureel eiwit in het lichaam dat voornamelijk wordt gevonden in de huid, spieren, botten maar ook in bloedvaten. Collageen geeft volume, stevigheid, kracht en weerstand aan deze weefsels. 

 

Het is een natuurlijk proces dat collageen afgebroken wordt en aangemaakt wordt. Tot ons 27e jaar is dit proces normaal gesproken in balans. Er wordt net zoveel aangemaakt als afgebroken. Na ons 27e levensjaar wordt het verschil tussen aanmaak en afbraak steeds groter. (Lees alles hierover in ons blog “alles over collageen “ https://heidy.nl/blogs/blogs/alles-over-collageen

 

Het mooie van ons lichaam is dat het van nature volledig afgestemd is op vraag en aanbodVragen we veel van ons lichaam dan past ons lichaam zich daarop aan. Dit noemen we met een mooie term Supercompensatie. 

 

SUPERCOMPENSATIE… WAT IS DAT?

 

🏋🏽‍♀️ Supercompensatie is een term voor het fenomeen dat het lichaam na een trainingsimpuls, altijd de neiging heeft om zich te herstellen boven het oorspronkelijk uitgangsniveau (baseline). Van nature is dit een fantastisch systeem om te overleven. 

Je lichaam zal enorm versterken wanneer het voor een bepaalde periode aan heftige ontberingen blootstelt. Bijvoorbeeld door een maand te overleven in de wildernis. En zo zal een botbreuk sneller herstellen wanneer je deze een lichte belasting geeft dan wanneer je deze niet belast. 

Supercompensatie is in de sportwereld het systeem waarop topprestaties geleverd worden. Een topsporter weet als geen ander om dit systeem in zijn voordeel te gebruiken om zo tot prestaties op hoog niveau te komen. 

 

Nu wil het toeval dat onze huid ook gebruik maakt van dit fantastische systeem. Wanneer we trainingsprikkels maken voor onze huid zal deze na herstel ook boven het uitgangsniveau uitkomen en sterker, voller en meer weerstand krijgen. 

Let op! Nu komt de GROTE "MAAR"

Wanneer de buitenkant van de huid kapot gemaakt wordt om supercompensatie te bereiken gebeurt er nog iets anders. 

Je huid is van nature gemaakt om te beschermen en zal alles doen om deze beschermfunctie te kunnen handhaven. 

Wanneer de opperhuid stuk gemaakt wordt, denk hierbij aan:

 • chemische peelingen (met lichte korstvorming)
 • plasmabehandelingen
 • microneedling
 • langdurig Tretonoïde gebruik
 • dermaplaning etc etc.

Is dit pure STRESS voor de huid. In eerste instantie zal de huid gladder en egaler worden door het supercompensatie systeem MAAR echter niet sterker!!! Dit komt omdat de beschermfunctie volledig stuk gemaakt wordt waardoor de huid z’n beschermfunctie verliest. De huid gaat dit gaat proberen te compenseren. Dit heeft o.a. als gevolg dat. 

 • de weerstand van de huid verzwakt ENORM
 • de huid wordt overgevoelig, kan steeds minder verdragen en je gaat steeds gevoeliger reageren op huidverzorging.
 • in sommige gevallen wordt littekenweefsel aangemaakt (dit bevat geen elastine en de huid zal steeds minder ingrediënten uit cosmetica kunnen opnemen)
 • de pigmentcel zal getriggerd worden om meer pigment aan te maken waardoor je pigmentvlekken krijgt.
 • soms wordt de pigmentcel dusdanig beschadigd door de behandeling en zal een pigmentloze (lichte) vlek ontstaan. 
 • de huid gaat zich vergroven EN weer verdikken om meer bescherming te geven
 • de huid zal meer roodheden gaan vertonen door het zwakker worden en de vaak blijvend dunnere huid.

Zie dit als overbelasting. De neveneffecten van overbelasting geven op langere termijn (bijna) altijd problemen. 

Best ingewikkeld om allemaal te begrijpen. 

Ik schrijf binnenkort een blog over epigenetica en over telomeren. Dan wordt het steeds duidelijker waarom je bewust voor behandelingen wel of niet moet kiezen. 

 

MAAR hoe dan wel. 

🏋🏽‍♀️Bindweefselmassage of rimpel reductie massage. Door middel van krachtige, doelgerichte massagetechnieken diep in het onderliggende huidweefsel door een gespecialiseerde huidexpert worden als het ware “trainingsprikkels” gemaakt in het weefsel. Het weefsel reageert hierop met positieve supercompensatie. 

🏋🏽‍♀️Door middel van facegym of faceyoga kan je  de spiertjes in je gezicht gericht trainen. Een getrainde spier heeft meer volume en zal je huid strakker houden. 

🏋🏽‍♀️Radiofrequentie therapie of Photorejuvenation (dmv IPL - Intense Pulse Light) Bij deze behandeling wordt de onderhuid verwarmt. Hierdoor ontstaat een “krimp”effect. Vergelijk het met een spijkerbroek die je net iets te warm hebt gewassen. De vezeltjes zijn door de hitte beschadigd, dit triggert de supercompensatie positief. 

 

Bovenstaande behandelingen hebben een positieve supercompensatie omdat ze de beschermfunctie van de huid intact laten.  

Dit kan voor jou een goede graadmeter zijn bij het maken van een keuze om wel of niet te kiezen voor een behandeling. 

Het is belangrijk op te merken dat supercompensatie van collageen niet onbeperkt is en dat overbelasting kan leiden tot schade aan de weefsels. Het is daarom essentieel om voldoende hersteltijd te bieden tussen de sessies en om een gebalanceerde voeding en huidverzorging te handhaven zodat alle noodzakelijke stoffen ondersteuning kunnen bieden aan het herstel. 

Naast het geven van een “trainingsprikkel” zijn er meerdere mogelijkheden die bijdragen aan de productie collageen. Zo zijn voedingsstoffen als vitamine C, vitamine A, zink en koper essentieel voor de productie van collageen en kunnen hebben onderstaande behandelingen een positieve bijdrage bij de aanmaak van collageen 

 • Lichttherapie
 • Zuurstoftherapie
 • Celstimulatie d.m.v. elektrische impulsen. 
 • Ultra geluid therapie
 • Koud laser 

 

Ben jij benieuwd naar ons skin-investment traject? Vraag dan een gesprek aan met huidexpert Heidy

 

 

 

 

 

 

 

Vorig artikel

Laat een reactie achter

Opgelet, opmerkingen moeten worden goedgekeurd alvorens zij worden gepubliceerd